Een nieuw leven met een hoortoestel

Een nieuw leven met een hoortoestel

Het is zaterdagmiddag 2 uur, een drukte van jewelste in de stad. Ik zit op een terras met Piet, een fit ogende man van 76 en Jenny, zijn dochter van 52. Jenny begint meteen te vertellen: “Dit was enkele maanden geleden nog anders. Piet wilde de stad niet meer in, hij hoorde er helemaal niks van.” Piet keek Jenny ongemakkelijk aan: “Ik hoor je nu anders heel goed hoor.” en wijst naar het hoortoestel.

Negatieve ervaringen van het verleden

Het is voor veel mensen een grote stap om naar een audicien te gaan en een hoortoestel te nemen. Vooral oudere mensen durven de stap vaak niet te nemen. Negatieve ervaringen met de ouderwetse gehoorapparaten van hun ouders zijn daar vaak de oorzaak van zijn. Geklooi met batterijen, harde piepen, oncomfortabel. Een heel verschil met de hoortoestellen van vandaag de dag, maar voor veel oude mensen blijven de herinneringen boven van de ouderwetse gehoorapparaten. Ze willen niet, doen net of ze alles horen, vinden zichzelf te oud voor een hoortoestel of komen met een ander smoesje.

Met pijn en moeite naar de audicien

Jenny vertelt verder: “Het werd bij mijn vader steeds erger. Op verjaardagen kreeg hij niks mee en zat hij daar maar in de stoel. Af en toe stelde hij een vraag of maakte een opmerking over iets compleet anders dan waar de gesprekken over gingen. Of hij stelde een vraag die we net al uitgebreid hadden beantwoord. Het kon gewoon niet meer. Het heeft heel wat overtuigingskracht gekost om mijn vader naar de audicien te slepen, maar na de hoortest en een hoortoestel op proef was hij gelijk verkocht. Hij kan weer horen!”

Van isolement naar midden in het leven staan

De angst voor veranderingen zit bij veel oudere mensen erg diep. Doordat ze niet meer goed kunnen horen raken ze in een isolement. Ook de veiligheid op straat en in het verkeer gaat er onder lijden. Piet: “Ik had er geen zin in. Een hoortoestel is niks voor mij. Althans, dat excuus hield ik mezelf voor. Achteraf ben ik blij dat ik naar de audicien ben gegaan. Ik kan nu ook mijn achterkleinkinderen weer horen!”


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *