Hardlopen met een beperking

Hardlopen met een beperking

Er is niets lekkerder dan je hardloopschoenen aan te trekken, de deur achter je dicht te slaan, opwarmen en gaan hardlopen! Heerlijk in de natuur (of middenin de stad, wat jij fijn vindt) en je hoofd leeg maken. Hoe vaak zie je wel niet een hardloper voorbij komen, meestal hijgend en zwetend, maar op een of andere manier ook trots op zichzelf. En vaak hebben die hardlopers ook nog een armband om voor de telefoon en oortjes in, zodat ze muziek luisteren. Maar als je een beperking hebt en bijvoorbeeld doof bent, dan ga je geen muziek luisteren. Ga je dan wel hardlopen?

Hardlopen is voor iedereen mogelijk

Echt waar, hardlopen kan iedereen. Het gaat er alleen om dat je de juiste begeleiding en aandacht krijgt, zodat een ieder het naar zijn zin heeft. En lekker kan lopen. Zo is er de stichting Running Blind, opgericht in 2007 in Rotterdam. Inmiddels hebben zij in meer dan 10 steden een ┬áregio afdeling, waar mensen met een visuele beperking en ziende buddy’s wekelijks bij elkaar komen om te trainen. Tijdens de training vormen de slechtsziende en de buddy een koppel, en hebben ze beiden een lint vast. Hiermee helpen ze elkaar tijdens het lopen.

Sporten is belangrijk, maar niet altijd vanzelfsprekend

Sporten en bewegen is voor iedereen belangrijk, maar niet voor iedereen vanzelfsprekend. Terwijl sporten juist ook een sociale functie, wat een grote bijkomstigheid is als je een beperking hebt. We horen helaas vaak genoeg dat men het lastig vindt om contact te maken en zich soms eenzaam voelen. Hoe fijn is het dan als je wekelijks een loopmoment hebt en weet dat er een buddy op je wacht.

Gelukkig zijn er vaak op regionaal niveau initiatieven om personen met een beperking te laten hardlopen. Het maakt dan echt niet of je slechtziend bent, doof, autisme hebt, ADHD, sociaal zwakker, etc. Het gaat er om dat je de wil hebt om te gaan lopen en daar wekelijks tijd voor vrij gaat maken. Dan komt de rest vanzelf! Het is wel fijn als je goede hardloopschoenen hebt als je gaat beginnen met lopen. Hiermee voorkom je blessures.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *