Digitaal leven met een visuele beperking

Digitaal leven met een visuele beperking

Al op jonge leeftijd leerde Jos omgaan met een visuele beperking. Door een oogaandoening verloor hij al snel zijn zicht. We ontmoeten Jos bij hem thuis, waar hij ons met een grote glimlach begroet. Ook Kyra, zijn blindengeleidenhond, komt ons enthousiast tegemoet. We raken al snel aan de praat over het leven met een visuele beperking.

Visuele beperking en computers?

Jos vertelt over zijn leven voor zijn visuele beperking. “Eigenlijk kan ik me er vrij weinig van herinneren. Al op jonge leeftijd verloor ik in rap tempo mijn zicht. Eigenlijk is het ook maar goed dat ik me er weinig van herinner, want dan weet ik ook niet goed wat ik mis.” Het valt me op dat Jos een liefhebber van computers is. Jos begint te lachen. “Veel mensen vinden het vreemd. Ik heb wel eens de opmerking gekregen wat een blinde met een computer moet. Want ja, je kan er toch niets van zien?” Ik neem zelf plaats achter zijn computer. Dankzij geavanceerde software kan Jos bijna alles op een computer doen wat mensen zonder visuele beperking ook kunnen.

Speciale software voor het navigeren

Jos vertelt verder: “Ik heb lessen gekregen via Koninklijke Visio’, een organisatie voor training en revalidatie voor mensen met een visuele beperking. Door audiohulpmiddelen, het leren van knoppencombinaties en de speciale software kan ik mijn weg via het internet uitstekend vinden. Ik kan communiceren via sociale media als Facebook en Twitter, ik houd mijn eigen blog bij en zit sinds kort op een forum voor mensen met een visuele beperking. Zo helpen wij elkaar om de weg te vinden op de digitale snelweg. Ik heb ook gewoon een smartphone, ook daar kan ik uitstekend mijn weg mee vinden dankzij diverse hulpmiddelen. Ik hoef dus niet achter de geraniums weg te kwijnen!”

Toekomstproof met moderne hulpmiddelen

De grote glimlach van Jos werkt aanstekelijk. Ik verliet de woning dan ook met een goed gevoel. De moderne hulpmiddelen voor mensen met een visuele beperking zorgen ervoor dat zij zich nu, maar ook in de toekomst, goed kunnen redden in de zich razendsnel ontwikkelende digitale maatschappij.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *