De beste hulpmiddelen bij een beperking

De beste hulpmiddelen bij een beperking

Mensen met een beperking in Nederland, dat valt toch heel erg mee? Veel mensen denken dat het om een kleine groep mensen gaat, maar dat is niet terecht. Er zijn veel soorten beperkingen, van visuele en auditieve beperkingen tot andere lichamelijke beperkingen. Ook verstandelijke beperkingen, chronische zieken of mensen met cognitieve beperkingen vallen onder deze groep. In totaal spreken we over 1,7 miljoen Nederlanders die in meer of mindere mate leven met een beperking. Dat betekent dat 1 op de 10 Nederlanders met een beperking leeft.

Iedere beperking vraagt om andere hulpmiddelen

Door moderne technologieën zijn er steeds meer hulpmiddelen voor handen om het leven met een beperking makkelijker te maken. Denk bijvoorbeeld aan speciale software voor mensen met een visuele beperking, hoortoestellen bij een auditieve beperking, maar ook een rollator, een bedbeugel, een beeldschermloep, een traplift of een douchestoel zijn vormen van hulpmiddelen bij een beperking. Het is dan ook lastig om de beste hulpmiddelen te selecteren, dit zal namelijk verschillen per beperking. Iedere beperking heeft zijn eigen hulpmiddelen die het beste werken. Een hoortoestel is een uitstekend hulpmiddel, maar werkt natuurlijk niet voor een visuele beperking. Er bestaan honderden, zo niet duizenden verschillende hulpmiddelen. Hoe weet je nu waar je het beste kunt kijken voor het juiste hulpmiddel? De Vilans Hulpmiddelenwijzer is dan de uitkomst.

Vilans Hulpmiddelenwijzer

In opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is de Hulpmiddelenwijzer ontwikkeld door Vilans. Dit is het landelijke kenniscentrum voor mensen die langdurende zorg nodig hebben. Je vindt hier informatie over honderden verschillende hulpmiddelen, maar ook antwoord op prangende vragen als mogelijke vergoedingen voor een bepaald hulpmiddel.  Samen met professionals, cliënten, beleidsmakers, bestuurders en managers wordt de kennis en ervaring van de praktijk ondergebracht bij één landelijk kenniscentrum. Wil je meer informatie over de beste hulpmiddelen bij een beperking? Neem dan contact op met Vilans op Vilans.nl of kijk direct op Hulpmiddelenwijzer.nl.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *