Beperking dementie

Beperking dementie

Vrijwel iedereen kent wel iemand die aan dementie lijdt. Wat echter niet iedereen weet is dat dementie niet de naam is van een aandoening of syndroom. Dementie is de verzamelnaam voor een combinatie van symptomen waarbij informatie niet meer goed verwerkt kan worden door de hersenen. Onder deze naam vallen meer dan 50 verschillende ziektes. Wat alle ziektes echter gemeen hebben is dat er achteruitgang in de hersenen plaats vindt.

Jong en oud kan dementie krijgen

Je kent vast wel een oma of opa, wellicht van jezelf, of anders van vrienden, die het niet allemaal meer zo goed lijken te weten. Op dit moment hebben 270000 mensen in Nederland een vorm van dementie. Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 5 mensen in het leven een vorm van dementie krijgen. Bij vrouwen is de kans groter dan bij mannen.  Toch lijden niet alleen oudere mensen aan deze ziekte. Ook jonge mensen kunnen dementie krijgen.

Bij dementie gaan de zenuwcellen in de hersenen achteruit.

Meer informatie over de beperking dementie

Wat er gebeurd bij dementie is dat de zenuwcellen, en/of de verbinding tussen de zenuwcellen, in de hersenen langzaam kapot gaan. Hierdoor kunnen de hersenen niet meer goed functioneren. Dit proces kan heel snel gaan, waarbij er snel sprake is van achteruitgang bij de patiënt, maar vaker zien we een langzame achteruitgang. De eerste symptomen bij een patiënt zijn geheugenproblemen. In een latere fase komen ook taalproblemen voor. Het karakter en gedrag kan veranderen en men verliest de controle over het leven. Mensen die lijden aan dementie weten vaak, met name in de beginfase, wat er aan de hand is en wat ze nog te wachten staat. Dit is een erg nare ervaring. Begrijpelijk kan dit bij veel mensen leiden tot psychische problemen. Meer weten over dementie en omgaan met deze ziekte? Kijk dan op de website van Alzheimer Nederland of de Hersenstichting.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *